Milowy krok w medycynie
Dzisiejszy świat nie stoi w miejscu. Co chwilę pojawiają się nowe technologie i metody, nie ma dziedziny, która by nie podążała za rozwojem i z niego nie korzystała. Tak też jest w dziedzinie medycyny.
Nowości jest tak dużo, że nie zawsze docierają do nas wówczas, gdy jesteśmy w potrzebie, poza tym natłok produktów utrudnia racjonalne selekcjonowanie i oddzielanie ważnych informacji od nagonki na kupowanie.
Są jednak milowe kroki w medycynie, które nie powinny ujść naszej uwadze.
W dziedzinie zwalczania choroby alkoholowej pojawiły się w latach 80. nowe badania, oparte na poszukiwaniu ratunku dla chorych w tradycjach i w dietach różnych kultur. Poszukiwania te przyniosły rewelacyjne
wyniki, m.in. odkrycie właściwości jadalnej rośliny Kudzu (Pueraria Thunbergiana). Kilka uniwersytetów amerykańskich na początku lat 90., jak Medical School of Harvard, North Carolina oraz Research Triangle
Institute, wykazało, że Kudzu redukuje spożycie alkoholu w 90% oraz regeneruje wyniszczony organizm. Badania te wykonywało wiele innych ośrodków badawczych w USA, a później w Europie, szczególnie Karoliński
Instytut w Szwecji.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Co to jest kudzu?
Reklama
Kudzu Root - to korzeń rośliny Kudzu Vine, rosnącej w Azji. Korzeń Kudzu znany jest jako wysokokaloryczna skrobia oraz domowy środek na wiele dolegliwości. Reguluje on proces trawienia, stabilizuje ciśnienie krwi i pracę serca, wzmacnia, ma działanie odtruwające. Jeżeli występuje w codziennej diecie, nie dopuszcza do powstania nałogu. W kulturze wschodniej leczenie choroby alkoholowej korzeniem Kudzu ma tradycję długowieczną, chińska farmakopea mówi o nim jako o środku przeciwko alkoholizmowi już od 600 r. To, że zwykła tradycyjna żywność jest skutecznym lekiem na chorobę alkoholową, można było stwierdzić dopiero przy zastosowaniu współczesnych metod badawczych. W korzeniu Kudzu znaleziono kilka składników, izoflawonów, odpowiedzialnych za te niezwykłe właściwości. Są to m.in.: daidizn, daidzein, puerarin i genistein. Kudzu hamuje rozkład etanolu na substancje szkodliwe, tzn. na aldehyd octowy i kwas octowy, a jednocześnie stymuluje system nerwowy, stopniowo zmniejszając spożycie alkoholu. Kudzu można stosować bez żadnych obaw, ponieważ jest to środek spożywczy. Od kilkunastu lat w USA i Kanadzie dostępne są preparaty tej rośliny w kapsułkach, ekstrakty oraz produkty spożywcze w innych postaciach. Od niedawna również można kupić preparaty Kudzu Root w kapsułkach w polskich aptekach i sklepach zielarskich.
Badania Kudzu w laboratoriach uniwersyteckich świata
Pojawia się pytanie - jak to jest możliwe, że kuracja, która przez setki lat służyła innym narodom, była nieznana przez cywilizację zachodnią. Odpowiedź jest prosta - jeżeli coś egzystuje w tradycji,
to jest nieuświadomione, niebadane i nieopisane. Mądrość ludowa była przekazywana i zachowywana przez pokolenia, istniała w zwykłym, codziennym życiu narodów. Najprawdopodobniej jest jeszcze wiele innych
roślin, które nigdy dotąd nie zwróciły na siebie uwagi. Możemy się więc cieszyć, że rośliną Kudzu zajmują się obecnie uniwersytety na całym świecie. Wiodący uniwersytet to Medical School of Harvard, Center
for Biochemical and Biophysical Science, Boston. Od lat prowadzone są badania, wydano wiele oficjalnych opinii i raportów medycznych na potwierdzenie skuteczności wspomagania przez Kudzu leczenia choroby
alkoholowej. Badania prowadzone były na chomikach i szczurach. Od wielu lat prowadzone są badania na ludziach. Kolejne uniwersytety, które równolegle pracują nad tą sprawą, to: Southern Illinois University
Carbondale, profesorowie Amir Rezvani i David Overstreet ze Skipper Bowles Center for Alcohol Studies, University of North Carolina, Chapel Hill. Już w 1989 r. ogłoszono wyniki badań nad Kudzu. Stwierdzono,
że ze względu na swoje rewelacyjne właściwości Kudzu jest pomocą dla terapeutów i nadzieją dla rodzin dotkniętych problemami alkoholizmu. Korzeń Kudzu wspomaga terapię i wspomaga chorego w walce o utrzymanie
trzeźwości. Nie powinno się wyrzucać alkoholika z domu, wystarczy podawać mu skrobię Kudzu: im więcej - tym lepszy efekt. Najpierw zauważa się zmianę obrazu picia człowieka chorego, a następnie coraz
mniejszą potrzebę picia alkoholu. Należy pamiętać jednocześnie o terapii, która jest otwarciem się na zewnątrz, szukaniem dobrych dróg w życiu i dróg naprawy. Często osoba chora musi na nowo zrozumieć
sens życia oraz wypracować odpowiedzialność za siebie i za bliskich. Kudzu dodatkowo wspomaga, stabilizuje system nerwowy. Według prof. Amira Rezvani z Uniwersytetu North Carolina, Kudzu podnosi poziom
naturalnych substancji w mózgu, m.in. serotoniny i dopaminy.
W Internecie można znaleźć wiele ośrodków wraz z zespołami specjalistów zajmujących się rośliną Kudzu. Oto niektóre z nich: Department of Genetics, Southwest Foundation for Biomedical Research, San
Antonio, Texas USA; Mackay Hospital, Taipei City, Tajwan; Mount Sinai School of Medicine, New York USA; Department of Pathology, Hiroshima University, Japonia; Department of Medicine, Indiana University,
Indianapolis USA; Department of Biology University of Michigan, Ann Arbour USA; University Dongdaemun-gu Seoul, Korea; a w Europie - Department of Neuroscience, University of Cagliari, Włochy. W Polsce
również rośnie zainteresowanie tą sprawą. Badania nad Kudzu prowadzone są na Akademii Rolniczej we Wrocławiu, a na Akademii Medycznej we Wrocławiu przygotowuje się zbiorcze opracowanie dotychczasowych
badań nad tą rośliną na świecie.
Wspomaganie pracy terapeutów
W leczeniu choroby alkoholowej zrobiono faktycznie milowy krok. Trzeba się szerzej zainteresować rośliną Kudzu, tym bardziej że jej działanie jest już sprawdzone w praktyce w wielu krajach, a także ma
potwierdzoną przez wieki skuteczność leczenia alkoholizmu w Chinach. Alkoholizm nie jest tylko sprawą pijącego, alkoholizm niszczy rodzinę i społeczeństwo, niszczy i degeneruje naród.
W naszym kraju istnieje plaga alkoholizmu, zjawisko to pojawia się nawet wśród dzieci. Dlatego trzeba korzystać z najnowszych osiągnięć, aby pomóc narodowi dźwignąć się i skończyć ze stereotypem pijącego
Polaka. Więcej trzeźwości, również w myśleniu, i niepodążanie za modami z zewnątrz, lecz przyjmowanie tylko tego, co dobre - oto szansa na sukces. Ratujmy polskie rodziny od alkoholizmu wszystkimi możliwymi
drogami.