(Ilość zależy od wielkości ciasteczek)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
2 żółtka, 25 dag masła, 25 dag cukru pudru, 25 dag mąki krupczatki, mąka do podsypania formy, 1 żółtko rozbite z wodą (pół na pół), gruby cukier (rafinada) do posypania.
Do ciasta nie dodajemy środków spulchniających.
Składniki wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto - najłatwiej w malakserze (nastawionym na średnie obroty). Formujemy zgrabny wałek - nieco grubszy niż na kopytka - i na godzinę wstawiamy do lodówki.
Wychłodzone ciasto kroimy w zgrabne, cienkie talarki, rozkładamy je na wysypanej mąką blasze, wierzchy smarujemy cienko roztrzepanym żółtkiem, posypujemy cukrem (cukier można lekko docisnąć do ciasta)
i wstawiamy do bardzo gorącego, nastawionego na 220°C piekarnika na 15-17 min. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Zrumienione zsuwamy z blachy i układamy na paterze.
Rada: Ciasteczka można przechować w blaszanym, wyłożonym warstwami pergaminu, pudełku.
Doskonałe do wszystkiego: konfitur, bitej śmietany, owocowo-kremowych deserów, ale najsmaczniejsze - bez dodatków, do filiżanki mocnej, aromatycznej herbaty.