(Przepis na 2 porcje)
3 ugotowane w łupinach średniej wielkości ziemniaki, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i koperku (zielenina może być mrożona), 2 łyżki siekanego, świeżego szczypiorku (może być młoda cebulka), 2 łyżki śmietany, 2-3 łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w zgrabną kostkę, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, jajka siekamy.
Na spód salaterki dajemy jogurt, śmietanę i przyprawy, całość lekko ubijamy. Do spienionego sosu dodajemy ziemniaki i jajka, składniki delikatnie łączymy. Dokładamy zieleninę i drobno pokrojoną młodą
cebulkę - całość ponownie delikatnie mieszamy. Gdy trzeba, potrawę doprawiamy do smaku, wykładamy na salaterkę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy nie później niż 15 min po przygotowaniu.
Rada: Kto lubi, może dodać do sałatki drobno posiekane 2-3 młode pędy czosnku.
Sałatkę podajemy do krokietów z gotowanego mięsa i kaszy, do smażonych filetów rybnych. Sałatka doskonale smakuje z razowym pieczywem, podana np. na rodzinną kolację.
Pomóż w rozwoju naszego portalu