(Przepis na 1 porcję)
1 filet dorsza bez skóry, 2 ziemniaki, 2 dojrzałe pomidory, 1/2 średniej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 gałązka tymianku, 1 gałązka zielonej pietruszki, sól i pieprz, oliwa lub olej, sok z cytryny, mąka krupczatka wymieszana z solą i pieprzem do panierowania.
Umyty i obsuszony filet kropimy sokiem z cytryny, po 10 min obsypujemy mąką z przyprawami (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażony - wyjmujemy i trzymamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, uważając, by się nie zrumieniły. Do cebuli dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, przez chwilę smażymy (1 min), zalewamy szklanką wody, dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki i na niewielkim ogniu, pod przykryciem, gotujemy ok. 20 min, aż będą prawie miękkie. Płyn, który wyparuje podczas gotowania, można uzupełnić sokiem pomidorowym, wywarem z jarzyn lub wodą. Pod koniec gotowania dajemy do środka usmażony filet. Potrawę trzymamy na niewielkim ogniu nie dłużej niż 5 min (połączą się smaki) i od razu podajemy, obficie posypaną zieleniną. Doskonałym dodatkiem będzie zielona sałata lub inna delikatna w smaku surówka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu