(Przepis na 1 porcję: 4 małe lub 2 większe placki)
1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 kopiaste łyżki mąki, sól i pieprz, 10 niewielkich młodych pieczarek, 1 łyżeczka masła, olej do smażenia.
Obrane, pokrojone w cienkie paski pieczarki (mogą być także kapelusze świeżych grzybów) lekko podsmażamy na maśle - często mieszając - do czasu, aż połowa puszczonego przez grzyby soku wyparuje. Odstawiamy
do wychłodzenia.
Z mąki, mleka, jajka, szczypty soli i pieprzu oraz łyżeczki oleju ubijamy ciasto - powinno być nieco gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Dodajemy wystudzone pieczarki, dokładnie mieszamy. Na dobrze
rozgrzany tłuszcz kładziemy zgrabne placki. Zrumienione z obu stron i bardzo gorące podajemy z sezonową surówką i - kto lubi - gorącym, pikantnym sosem. Doskonałym dodatkiem może być gotowana brukselka
lub fasolka szparagowa polana zrumienioną tartą bułką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu