Reklama

Z naszej kuchni

Gotujemy po świętach

W domach, w których nie gotuje się bigosów, również można zagospodarować wszystkie mięsne pozostałości po świętach. Nasze babki przygotowywały lekko strawne dania właśnie z mięsnych resztek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tort omletowy

Resztki mięs i wędlin, 2 cebule, kilka pieczarek, 1 łyżka tłuszczu do zasmażenia pieczarek, masło lub masło roślinne do smażenia omletów, przyprawy, 8 dużych jaj, sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na tłuszczu smażymy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy, aż część soku odparuje. Przechłodzone pieczarki i cebulę wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę, do masy dodajemy (jeżeli jest) resztki sosu spod pieczenia, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać nieco koncentratu pomidorowego i keczupu. Gdy doprawiony farsz jest zbyt ścisły, możemy lekko rozprowadzić go łyżką rosołu lub wywaru z warzyw.
Przygotowanie omletów: Umyte pod ciepłą wodą 4 jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, dodajemy dwie łyżki zimnej wody, szczyptę soli, płaską łyżkę mąki krupczatki lub najdrobniejszej (przesianej przez sito) tartej bułki. Całość przez minutę lekko ubijamy i natychmiast wylewamy na rozgrzaną patelnię z pieniącym się masłem. Gdy na wierzchu omletu utworzy się płynna masa, wówczas lekko podważamy boki, by spłynęła i zasmażyła się od spodu. Omlet zsuwamy do wysmarowanej masłem tortownicy, na nim rozkładamy przygotowaną wcześniej masę i smażymy drugi omlet, który kładziemy na wierzch. Całość lekko kropimy masłem, kto lubi - może wierzch omletu posypać startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 15 min. Gorący kroimy w romby jak tort i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki i filiżanką czerwonego barszczu.

Poświąteczny żurek

Gdy mięsnych resztek pozostało niewiele, można przygotować żurek. Najsmaczniejszy, gdy kwas przygotujemy w domu lub kupimy u zaprzyjaźnionego piekarza.
Na gotującą wodę wrzucamy 2 suszone grzybki, 2 obrane ząbki czosnku (kto nie lubi czosnku, może zrezygnować z tej przyprawy), 1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela i pokrojone w drobne kawałki resztki mięs i kiełbas. Całość gotujemy kilka minut na średnim ogniu, następnie na gorący wywar lejemy - cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając - zakwas, w takiej ilości, by żurek był zawiesisty i lekko kwaskowy. Przyprawiamy do smaku majerankiem i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
Podajemy w filiżankach do smażonych ziemniaków lub do ziemniaków purée polanych smażonymi skwarkami lub zrumienioną cebulką.
Z własnego doświadczenia wiem, że żurku możemy ugotować większą ilość, bo w ciągu jednego dnia zostanie skonsumowany.

Podziel się:

Oceń:

2003-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Włochy chcą przywrócić święto państwowe na wspomnienie św. Franciszka z Asyżu

2025-09-20 13:40

Adobe Stock/canva

Włoski parlament wkrótce zagłosuje nad przywróceniem 4 października jako ogólnokrajowego święta państwowego. Według doniesień włoskich mediów głosowanie, które miało odbyć się w zeszłym tygodniu, zostało przełożone na przyszły tydzień. Wniosek o przywrócenie święta złożyła największa partia rządząca, Fratelli d'Italia, oraz mniejsze partie. W tym dniu obchodzone jest święto św. Franciszka z Asyżu, czczonego jako patrona narodowego Włoch.

Więcej ...

Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!

2025-09-16 12:42

Niedziela Ogólnopolska 38/2025, str. 20

S. Amata CSFN

W czytaniu, które pochodzi z Księgi Amosa, prorok nawiązuje do realiów społecznych w jego czasach, czyli w VIII wieku przed Chrystusem. Mimo że upłynęło ponad 2700 lat, nauczanie to wcale nie straciło na aktualności, bo wciąż istnieje bezlitosne wyzyskiwanie biednych przez bogaczy.

Więcej ...

„Niedzielna”, choć sobotnia pielgrzymka – spotkanie środowiska Tygodnika Katolickiego „Niedziela”

2025-09-20 18:01

Karol Porwich/Niedziela

Po raz 29. przybyli na Jasną Górę w dorocznej pielgrzymce czytelnicy, przyjaciele i pracownicy Tygodnika Katolickiego „Niedziela” oraz portalu niedziela.pl. Tegoroczne spotkanie jest wstępem do obchodów 100. rocznicy powstania Tygodnika Katolickiego „Niedziela” w 2026 r. Mszy św. przewodniczył i homilie wygłosił abp Wacław Depo, metropolita częstochowski.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Wiara

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Leon XIV o rosyjskich dronach nad Polską: Polacy są...

Leon XIV

Leon XIV o rosyjskich dronach nad Polską: Polacy są...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Wiadomości

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Wiadomości

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Niezwyciężony Triumf serca

Wiadomości

Niezwyciężony Triumf serca

Premier: SOP zneutralizowała drona operującego nad...

Wiadomości

Premier: SOP zneutralizowała drona operującego nad...