Przepis na 1 porcję
2-3 cienkie, mogą być cielęce parówki (ilość zależy od apetytu), 1 opakowanie (5 dag) suszonych śliwek bez pestek, 1 łyżeczka masła, szczypta (czubek noża) utartej gałki muszkatołowej, sól, 1/2 szklanki soku jabłkowego (może być z kompotu), zielenina.
Wypłukane śliwki kroimy w paseczki, zalewamy sokiem z jabłek, odstawiamy. W rondlu z grubym dnem (ważne) rozpuszczamy masło, dajemy spiralnie ponakłuwane parówki i lekko rumienimy ze wszystkich stron. Dodajemy śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły, sól, gałkę muszkatołową i całość dusimy (pod przykryciem) na niewielkim ogniu ok. 10 min. Tak przygotowane parówki podajemy posypane zieleniną, z ugotowanym na sypko ryżem, grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu