(Przepis na 2 porcje)
50 dag fasoli szparagowej, 1/2 łyżeczki cukru, sól, 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oleju, 2 duże pomidory, 1 łyżka pikantnego keczupu, cukier, biały pieprz, 4 cienkie parówki, zielenina.
Obraną, opłukaną fasolę (gdy trzeba, dzielimy na mniejsze części) przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i oleju - gotujemy 10-12 min. - powinna być lekko krucha. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na cząstki pomidory, keczup, cukier, sól i pieprz - całość zasmażamy, podlewamy niepełną szklanką ciepłej wody i prużymy na niewielkim ogniu około 10 min., często mieszając. Doprawiamy sos - powinien być pikantny, o wyraźnym pomidorowym smaku z przebijającą, lekką nutą słodyczy. Dodajemy odsączoną fasolę, obrane z błonek parówki i trzymamy razem na niewielkim ogniu nie dłużej jak 3 min. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub jako danie na ciepłą kolację - z pieczywem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu