Reklama

Z naszej kuchni

Kabaczki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kabaczki w sosie pieczarkowym

(Przepis na 4 porcje)

2 średniej wielkości kabaczki, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 4 pomidory, 1 łyżka keczupu, oliwa lub olej, kto lubi - kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawa prowansalska - ilość według własnych upodobań smakowych.

Obrane ze skórki kabaczki dzielimy na 4 porcje, usuwamy pestki i miąższ, kładziemy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 7 min - nie dłużej! Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały.
Sos: W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i zasmażamy, często mieszając. Gdy się zeszkli - dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i - często mieszając - razem zasmażamy przez 2 min. Następnie dodajemy (obrane ze skórki i pozbawione pestek) pomidory, posiekany czosnek, keczup oraz wszystkie przyprawy i przez 3 min zasmażamy.
Na wygrzanym półmisku układamy ugotowane porcje kabaczka, zalewamy je gorącym sosem pieczarkowym, obficie oprószamy zieleniną wymieszaną z roztartą w dłoniach przyprawą prowansalską. Podajemy według uznania - z dodatkiem ziemniaków z wody jako bezmięsne danie obiadowe lub do wszelkiego rodzaju smażonych mięs, ryb, a także ziemniaczanych krokietów czy krokietów z kaszy wraz z delikatną w smaku sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kabaczki zawijane

(Przepis na 4 porcje)

4 młode kabaczki (do 25 cm długości), 16 bardzo cienkich plasterków chudego wędzonego boczku, sól, pieprz, szczypta przyprawy ziołowej, olej do smażenia.

Każdy kabaczek, po umyciu i wytarciu do sucha, kroimy wzdłuż na 4 części, oprószamy niewielką ilością soli, odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce.
Na dużej patelni rozgrzewamy tzw. głęboki tłuszcz. Porcje kabaczka osuszamy z kropelek soli, obsmażamy ze wszystkich stron, lekko rumieniąc, wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na warstwie ligniny lub bibuły.
Po przechłodzeniu każdy kawałek kabaczka posypujemy przyprawami, owijamy plasterkiem boczku, spinamy szpadką i na pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba - tłuszcz uzupełniamy) smażymy, aż boczek się zrumieni.
Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną oraz z sadzonym jajkiem lub z krokietami z ziemniaków i delikatną sezonową surówką albo z frytkami i z sałatką z pomidorów i cebuli.

Podziel się:

Oceń:

2003-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Święty od trudnych spraw

Arkadiusz Bednarczyk

Nie ma tygodnia, żeby na Marianki, do Wieczernika, nie trafiło świadectwo cudu lub łaski za sprawą św. Stanisława Papczyńskiego.

Więcej ...

Procesja fatimska

2024-05-17 13:29

Marek Białka

W parafii pw. św. Marcina w Gnojniku wierni w sposób szczególny czczą Matkę Bożą Fatimską – pod jej wezwaniem jest ich nowa świątynia.

Więcej ...

Dar serca

2024-05-17 19:46

Małgorzata Pabis

- Cieszymy się, że nasza akcja, którą prowadzimy od wielu już miesięcy, trwa i angażuje wciąż nowe osoby – zapewnia Małgorzata Pabis.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Kościół

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Czy miłujesz Mnie?

Wiara

Czy miłujesz Mnie?

Bp Ważny do księży z diecezji sosnowieckiej: Musimy się...

Kościół

Bp Ważny do księży z diecezji sosnowieckiej: Musimy się...

#PodcastUmajony (odcinek 17.):  Ale nudy!

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 17.): Ale nudy!

Anioł z Auschwitz

Wiara

Anioł z Auschwitz

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Wiara

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

Wiara

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli