(Przepis na 2 porcje - na średniej wielkości tortownicę)
Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki, 3/4 kostki masła lub masła roślinnego, szczypta soli, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki (gdy mąka sucha - nieco więcej) lodowatej wody,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Farsz: 1 młoda (do 30 cm) cukinia, 2 duże pomidory, 2 czerwone cebule, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera, sól, pieprz, świeże zioła, 2 łyżki
oliwy.
Składniki ciasta dajemy do malaksera. Gdy zrobi się jednolita, sprężysta kula, owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na 20 min. Ciasto można też, oczywiście, wyrobić ręcznie.
Wychłodzone rozkładamy na spodzie wysmarowanej tłuszczem tortownicy, nakłuwamy w kilku miejscach, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika (220ºC) na 10-12 min.
Na oliwie podsmażamy obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz posiekane cebule, oprószamy przyprawami. Gdy składniki się zasmażą,
przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzch układamy pozbawione skórki i pestek plastry pomidora. Całość zalewamy spienioną śmietaną z jajkami i serem i ponownie
wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180o C na ok. 30 min. Przed podaniem kroimy tartę na połowę, zsuwamy na talerze, posypujemy świeżymi ziołami. Najsmaczniejsza - z dodatkiem szklanki
soku warzywnego lub z delikatną sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu