(Przepis na 2 porcje)
4 duże ziemniaki, 1/2 średniej wielkości selera, sól, świeżo zmielony biały pieprz (ważne), 1 łyżka śmietany kremowej, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera.
Obrane, lekko rozdrobnione ziemniaki i seler zalewamy ciepłą wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu dodajemy pieprz, śmietanę i ucieramy purée. Gorące przekładamy do obficie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką kokilki, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy, gdy ser na powierzchni lekko się zrumieni. Podajemy z sadzonym jajkiem i pikantną sałatką z pomidorów lub pieczarkami smażonymi z cebulą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu