Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryb na wigilijnym stole

Wieczerza wigilijna pozwala wrócić pamięcią do czasów minionych - rodzinnego celebrowania tradycji, niepowtarzalnych aromatów, które wydostając się z kuchni, łaskotały podniebienie, i niezapomnianego do dziś smaku potraw.
Nie dopuśćmy, by wielowiekowa tradycja zaginęła w szumie pędzącego świata, przywróćmy ją dla naszych wspomnień i młodych pokoleń, by kontynuowały z szacunkiem tradycje praojców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karp smażony po staropolsku

Oczyszczoną rybę kroimy w zgrabne dzwonka, usuwając grubą ość grzbietową. Po umyciu i lekkim obsuszeniu oprószamy porcje solą i pieprzem. Kilka dużych cebul kroimy w niezbyt grube krążki. Porcje ryby układamy w kamiennym garnku, dając na spód warstwę cebuli, przesypując rybę zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i układając w taki sposób, by na wierzchu była warstwa cebuli. Naczynie szczelnie przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej do następnego dnia. Na godzinę przed planowanym podaniem ryby na stół oprószamy porcje karpia mąką (nadmiar mąki strząsamy), maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt dużym ogniu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, by ryba doszła. Najsmaczniejszy jest karp usmażony na maśle lub na oliwie z oliwek; ryba usmażona na niezbyt dobrym gatunkowo tłuszczu traci swoje walory smakowe.

Szczupak po polsku

Szczupak o wadze do 2 kg, 2 duże liście laurowe, 1/2 kostki (12,5 dag) mocno zamrożonego masła, 1 cebula, 1 marchew, 1/2 dużego selera, 1 duży korzeń pietruszki, 1 szklanka naturalnego (świeżo wyciśniętego) soku z kwaskowych jabłek, sól, pieprz, cytryna, wiórki świeżego chrzanu, listki zielonej pietruszki.

Szczupaka dokładnie czyścimy z łusek, patroszymy, myjemy, obsuszamy. Rybę nacieramy od wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, do jej wnętrza kładziemy liście laurowe. Następnie zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i kładziemy na 2 godz. do lodówki.
Przed pieczeniem zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki lub ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
Na spód specjalnej brytfanny do ryb dajemy połowę utartego masła, utarte na tarce z dużymi otworami wszystkie warzywa, pokrojoną w piórka cebulę. Na tej warstwie układamy całego szczupaka (liście laurowe odrzucamy), posypujemy pozostałym masłem, zalewamy sokiem z jabłek. Brytfannę szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 200ºC, a czas pieczenia zależy od wielkości ryby, która jest upieczona, gdy płetwa grzbietowa lekko pociągnięta dłonią bardzo łatwo oddziela się od mięsa. Upieczonego szczupaka wykładamy grzbietem do góry na wygrzany półmisek, wokół ryby rozkładamy uprażone warzywa, cienkie plasterki cytryny, wiórki chrzanu i zieleninę. Rybę polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia - a jego resztę podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2003-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Nawrócony przez Jana Pawła II

2024-10-30 21:20

Zdzisław Sowiński

„Kiedy spotkałem Jana Pawła II po raz pierwszy, byłem na służbie od około trzech tygodni. Widziałem go spacerującego kilka razy, ale teraz byłem sam w pomieszczeniu i zostałem poinformowany, że przyjdzie do pokoju w Pałacu Apostolskim, w którym się znajdowałem. Kiedy przybył, przyjąłem czujną postawę. Zatrzymał się przede mną... i powiedział: Musi pan być nowy”.

Więcej ...

1 i 2 listopada - Msze święte na cmentarzach Archidiecezji Wrocławskiej [Lista]

2024-10-30 17:12

Adobe Stock

Uroczystość Wszystkich Świętych to czas, kiedy patrzymy w kierunku Nieba. W naszej Ojczyźnie przyjęło się, że tego dnia odwiedzamy groby naszych bliskich zmarłych, a w godzinach południowych i popołudniowych na cmentarzach sprawowane są Msze święte. To dobra okazja, aby tego dnia uczestniczyć w niej przy grobie swoich bliskich zmarłych. Przygotowaliśmy listę cmentarzy, gdzie będą odprawiane wtedy Msze święte:

Więcej ...

Ćwiczyli ducha w Bardzie Śląskim

2024-10-31 17:09
Uczestnicy rekolekcji w Bardzie Śląskim

Archiwum uczestników

Uczestnicy rekolekcji w Bardzie Śląskim

Grupa kilkunastu nauczycieli religii i katechetów Archidiecezji Wrocławskiej uczestniczyła w swoich corocznych rekolekcjach, organizowanych przez Wydział Katechetyczny Wrocławskiej Kurii.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Czy w piątek 1 listopada obowiązuje wstrzemięźliwość...

Kościół

Czy w piątek 1 listopada obowiązuje wstrzemięźliwość...

Nowenna za dusze czyśćcowe

Wiara

Nowenna za dusze czyśćcowe

Anglia: Od dziś modlitwa w milczeniu będzie przestępstwem

Wiadomości

Anglia: Od dziś modlitwa w milczeniu będzie przestępstwem

Watykańska maskotka Luce ma inspirować do duchowej...

Kościół

Watykańska maskotka Luce ma inspirować do duchowej...

Książka pornograficzna dla dzieci w Biedronce....

Wiadomości

Książka pornograficzna dla dzieci w Biedronce....

Rozporządzenie w sprawie lekcji religii do Trybunału w...

Felietony

Rozporządzenie w sprawie lekcji religii do Trybunału w...

Nie będzie zbiórki na kaucję dla ks. Olszewskiego i...

Wiadomości

Nie będzie zbiórki na kaucję dla ks. Olszewskiego i...

Aktor Piotr Mróz skrytykował Halloween: W zamian...

Wiara

Aktor Piotr Mróz skrytykował Halloween: W zamian...

DZIEŃ NADZIEI. Sercanie wydają komunikat

DZIEŃ NADZIEI. Sercanie wydają komunikat