Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki, 7 g drożdży, 4 dag cukru, 100 ml letniego mleka, 6 dag żółtek, 7 dag miękkiego masła, szczypta soli.
Nadzienie makowe: 40 dag maku, 8 jaj, 30 dag cukru, 1 torebka budyniu waniliowego, 5 dag miodu, 20 dag bakalii, 2 łyżki rumu, otarta skórka z 1 pomarańczy, szczypta soli.
Przygotowanie nadzienia: mak sparzyć, zalewając wrzątkiem, po czym zemleć trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zmielonego maku, następnie dołożyć bakalie (sparzone rodzynki, migdały
obrane z łupinek i posiekane, orzechy włoskie i laskowe, figi, skórkę pomarańczową), potem miód, rum i budyń. Na koniec dodajemy ubitą z odrobiną
soli pianę z białek.
Ciasto drożdżowe: zrobić rozczyn z mąki, cukru i drożdży; po wyrośnięciu połączyć z wszystkimi składnikami, na koniec dodając rozpuszczone masło. Dokładnie
wyrobić, aż ciasto będzie się odklejać od dłoni. Rozłożyć na stolnicy, nałożyć przygotowany mak i zrolować makowiec. Piec w temp. 180o C ok. 40 min. Po upieczeniu można polukrować
lub posypać cukrem pudrem.
Na zdjęciu przedstawiony jest makowiec wykonany przez Firmę „Consonni” z Kamyka k. Częstochowy. Przepis udostępniła pani Jolanta Paciepnik - mistrz produkcji w Firmie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu