(Przepis na 1 porcję)
1 filet z kurczaka, 1 mały serek topiony (camembert), 1/2 kostki rosołowej z drobiu, olej do smażenia, 1 łyżeczka masła, sól.
Dokładnie wytarty wilgotną ściereczką filet z kurczaka nacieramy solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy
pod przykryciem do miękkości.
Sos: Do rondelka dajemy masło i serek, trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dodajemy połowę kostki rosołowej i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Gdy sos nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zalewamy nim miękkie mięso i od razu podajemy. Filet z kurczaka jest najsmaczniejszy z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką
z pomidorów lub inną sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu