Reklama

Z naszej kuchni

Coś smacznego „na ząb”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa przekąska z dorsza

(Przepis na 8 porcji)

1 kg filetów z dorsza, 1 szklanka majonezu, 2 cytryny, 1/2 kostki (12,5 dag) świeżego masła, sól i pieprz do smaku, 1 kieliszek wytrawnego białego wina (może być domowej roboty - koniecznie białe i wytrawne), kilka filecików anchois lub kilka marynowanych grzybków, zielenina do przybrania półmiska.

Filety lekko rozmrażamy, kropimy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie układamy je w ogniotrwałym naczyniu, obkładamy połową masła, zalewamy winem z dodatkiem łyżki wody, przykrywamy szczelnie aluminiową folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40-50 min - czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Wychłodzone filety okrawamy ostrym nożem, formując z nich osiem zgrabnych porcji, pozostałe skrawki wraz z resztą masła, łyżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybkami rozcieramy na jednolitą masę i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy przygotowaną masą, i - najlepiej w sposób dekoracyjny, np. przy pomocy szprycki - polewamy majonezem.
Przekąskę możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przetrzymać w lodówce, szczelnie przykrytą aluminiową folią. Dopiero tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z tuńczyka

(Przepis na 6 porcji)

2 puszki tuńczyka w sosie naturalnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 cebule, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, 6 dużych liści sałaty lub listki selera naciowego.

Drobno posiekaną cebulę parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą, przekładamy do salaterki i kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie wpadła pestka (potrawa zgorzknieje).
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka wraz z sosem, natkę, majonez i szczyptę pieprzu - składniki bardzo delikatnie łączymy. Porcje sałatki rozkładamy na liściach sałaty lub w pucharkach wyłożonych listkami selera naciowego i przybieramy zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Reklama

Sałatka zielona

(Przepis na 4 porcje)

2 ugotowane na twardo jajka, po 2 łyżki siekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki, rzeżuchy, młodych pędów czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 4 liście sałaty, rzodkiewka do przybrania.

Jajka siekamy, łączymy z zieleniną, śmietaną i majonezem, rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy różyczkami z rzodkiewek. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Podziel się:

Oceń:

2004-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Sosnowiec: Bp Ważny przygotowuje się do pierwszych decyzji i niezbędnych zmian

2024-05-27 07:56
Bp Artur Ważny

BP KEP

Bp Artur Ważny

Odkąd 8 maja, bp Artur Ważny kanonicznie objął nową diecezję, nieustannie spotyka się i rozmawia z przedstawicielami wszystkich stanów lokalnego Kościoła, aby przez głębsze rozeznanie przygotować się do podjęcia pierwszych decyzji i niezbędnych zmian - poinformowało biuro prasowe Diecezji Sosnowieckiej.

Więcej ...

Jasna Góra: nocne czuwanie modlitewne „z bł. Prymasem w Domu Matki

2024-05-27 15:15
Kard. Stefan Wyszyński z Obrazem Jasnogórskim

Instytut Prymasowski

Kard. Stefan Wyszyński z Obrazem Jasnogórskim

Obraz Jasnogórskiej Maryi był dla bł. kard. Stefana Wyszyńskiego znakiem, który „odczytywał” przez całe życie, a o Jasnej Górze powiedział, że „tutaj rozstrzygały się trudności, tutaj przychodziły światła, tutaj rodziły się zwycięstwa”. I dziś przed Wizerunkiem Jasnogórskiej Maryi odbędzie się nocne czuwanie modlitewne „z bł. Prymasem w Domu Matki” w intencjach Kościoła, Polski i za kapłanów, w duchu wdzięczności za Instytut Prymasa Wyszyńskiego. Czuwanie na Jasnej Górze wpisuje się w obchód jego liturgicznego wspomnienia - 28 maja.

Więcej ...

Fatima: piłkarze FC Porto podziękowali w sanktuarium za zdobycie Pucharu Portugalii

2024-05-27 12:52

Graziako

Piłkarze FC Porto podziękowali Bogu w sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie za zdobyty w niedzielnym finale na podlizbońskim stadionie Jamor Puchar Portugalii. Wśród zawodników, którzy dotarli do tego miejsca kultu maryjnego są reprezentanci portugalskiej kadry narodowej: Francisco Conceição, Pepe oraz Diogo Costa.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Mamy niedościgniony wzór doskonałości w Jezusie...

Wiara

Mamy niedościgniony wzór doskonałości w Jezusie...

Świadectwo Anny i Adama Stachowiaków: życie w czystości...

Wiara

Świadectwo Anny i Adama Stachowiaków: życie w czystości...

Bp Stułkowski: dziecko pod sercem matki jest człowiekiem,...

Kościół

Bp Stułkowski: dziecko pod sercem matki jest człowiekiem,...

Sosnowiec: Bp Ważny przygotowuje się do pierwszych...

Kościół

Sosnowiec: Bp Ważny przygotowuje się do pierwszych...

Mecenas Wąsowski: ks. Olszewski prosił, abym Wam to...

Kościół

Mecenas Wąsowski: ks. Olszewski prosił, abym Wam to...

Franciszek wyjaśnia: zezwoliłem na błogosławieństwo...

Kościół

Franciszek wyjaśnia: zezwoliłem na błogosławieństwo...

Niesamowita święta Rita

Kościół

Niesamowita święta Rita

Święto Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana

Polska

Święto Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana

Ida Nowakowska: Chcę być jak moja Mama!

Wiara

Ida Nowakowska: Chcę być jak moja Mama!