(Przepis na 2 porcje)
2 duże łyżki płatków owsianych górskich, 1 szklanka pełnego mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 jajko, 2 duże, kopiaste łyżki cukru, sok z cytryny, świeże owoce (maliny, truskawki, poziomki, czarne jagody lub kompozycja tych owoców).
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy sól i cukier wanilinowy, gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut - płatki powinny się lekko rozgotować. Odstawiamy do wychłodzenia.
Mikserem ubijamy całe jajko z cukrem na gęsty kogel-mogel. Dodajemy płatki owsiane, sok z cytryny i ubijamy razem, aż powstanie puszysty, jednolity krem. Rozkładamy go do pucharków, posypujemy obficie owocami. Deser podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu