Ciasteczka będą kruche, delikatne, wprost rozpływające się w ustach, gdy przy sporządzaniu ciasta zachowamy podane proporcje.
30 dag mąki krupczatki, 15 dag masła lub masła roślinnego, 10 dag cukru pudru, 2 surowe żółtka, 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, 10 dag migdałów, sparzonych i obranych z łupek, gruby cukier, tzw. kryształ.
Ciasto najłatwiej przygotować w malakserze. Do pojemnika dajemy dokładnie odważone składniki i na średnich obrotach wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe - formujemy w zgrabny wałek o średnicy 5-6 cm, owijamy w folię, trzymamy w chłodnym miejscu przez godzinę. Dobrze wychłodzone kroimy bardzo ostrym i cienkim nożem w niezbyt grube (do 1/2 cm) plasterki, każdy obtaczamy w cukrze i układamy na blasze. W środek wciskamy migdałek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 200ºC. Pieczemy ok. 20 min. Ciasteczka wyjmujemy, gdy są ładnie zrumienione, zsuwamy z blachy i układamy na paterze.
Pomóż w rozwoju naszego portalu