(Przepis na 2 naleśniki)
1 jajko, 3/4 szklanki mleka zmieszanego z wodą (pół na pół), sól, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki.
Farsz: 1 cebula, kilka pieczarek, 1 średniej wielkości parówka lub kawałek (ok. 10 dag) usmażonej piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka siekanej zieleniny,
olej.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i zasmażamy razem przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną parówkę
lub pokrojone mięso, koncentrat, przyprawy i ponownie zasmażamy przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy zieleninę.
Naleśniki: Z podanych produktów wyrabiamy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 30 min, by „wypoczęło”. Z ciasta smażymy dwa duże naleśniki, zsuwamy na deskę, nadziewamy (w równych
ilościach) przygotowanym farszem, składamy „w krokiecik”. Przed podaniem podsmażamy, rumieniąc z obu stron. Naleśniki podajemy na wygrzanym talerzu z dodatkiem szklanki soku pomidorowego lub
z filiżanką czystej zupy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu