(przepis na 2 porcje)
4 młode, dorodne kalarepy, 2 łyżki mielonego mięsa (może być z drobiu), 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, łyżka śmietany, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka mąki, sól, biały pieprz, cukier, siekany koperek, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu jarzynka, tłuszcz do zasmażenia cebuli.
Na oliwie zasmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odstawiamy do przechłodzenia. Mięso łączymy z przyprawami, keczupem, zasmażoną cebulą, wyrabiamy - masa mięsna powinna być pikantna. Z obranych
ze skóry kalarepek ścinamy wierzch, ostrą łyżeczką usuwamy część miąższu, powstałe wgłębienie nadziewamy farszem, formując zgrabny czubek.
Do płaskiego rondla wlewamy szklankę (gdy trzeba - nieco więcej) wody, dodajemy jarzynkę, pozostałe z wydrążenia cząstki kalarepy, na przygotowane, faszerowane kalarepy. Naczynie przykrywamy,
stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy przez 25 min. Gdy trzeba, płyn w naczyniu uzupełniamy. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat wymieszany ze śmietaną, jogurtem i mąką, doprawiamy do smaku i trzymamy
na niewielkim ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Danie podajemy, posypane koperkiem, z młodymi ziemniakami.
Rada: Faszerowane kalarepy, przechowane w lodówce, szczelnie przykryte, możemy odgrzać następnego dnia w kąpieli wodnej - nie zmienią smaku ani konsystencji. W przypadku, gdy sos zbyt
mocno zgęstnieje, można go rozprowadzić łyżką gorącego rosołu lub mleka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu