Gulasz z kurczaka
(Przepis na 4 porcje)
60 dag filetów z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki, mąka, oliwa, 2 cebule, 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 20 dag pieczarek.
Mięso kroimy w zgrabne, średniej wielkości kostki, oprószamy - siejąc przez sitko - przyprawami wymieszanymi z mąką, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy podzielone na połowę ząbki czosnku. Gdy zbrunatnieją, wyjmujemy je cedzakową łyżką, a na aromatyczny, gorący tłuszcz kładziemy przygotowane mięso i - cały czas mieszając
- rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do rondla z grubym dnem, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (nie powinna się zrumienić) oraz rozdrobnione pieczarki.
Gdy połowa puszczonego przez pieczarki sosu wyparuje, przekładamy całość na usmażone mięso. Na patelnię wlewamy rosół i - cały czas mieszając - zagotowujemy. Wszystkie składniki gulaszu zalewamy
rosołem, stawiamy rondel na średnim ogniu i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Sos, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, natomiast; gdy jest zbyt zawiesisty, rozprowadzamy rosołem.
Gulasz podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z sezonową, delikatną w smaku surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
„Risi-Pisi”
(Przepis na 6 porcji)
1 szklanka ryżu, 2 szklanki pełnego mleka, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 puszka ananasów w syropie, 3 kopiaste łyżki rodzynków, 1 kieliszek soku z winogron (sok może być z kartonika), sok z cytryny, cukier, mąka ziemniaczana, listki świeżej melisy.
Wypłukane rodzynki zalewamy sokiem z winogron, odstawiamy w chłodne miejsce. W mleku, z dodatkiem cukru wanilinowego i szczypty soli, gotujemy ryż. Gdy cały płyn wsiąknie w ryżowe ziarenka, naczynie szczelnie
przykrywamy, owijamy w gazety, kładziemy na godzinę pod kocem - ryż powinien być sypki i miękki.
Ananasy cedzimy, syrop przelewamy do rondla, a plastry kroimy w drobną kostkę.
Do przygotowanego ryżu dodajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i pokrojone ananasy. Składniki mieszamy, gdy trzeba - lekko doprawiamy sokiem z cytryny, rozkładamy w pucharkach.
Syrop z ananasów łączymy w proporcji 1:1 z wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny w ilości według naszych upodobań smakowych. Zagęszczamy połową łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w łyżeczce
zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, by mąka straciła smak surowizny. Ułożony w kokilkach ryż polewamy gorącym sosem. Przed podaniem porcje przybieramy listkami melisy. Deseru nie
należy schładzać.