(Przepis na 2 porcje)
2 średniej wielkości ziemniaki, 1 marchew, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 3 szklanki rosołu (może być z koncentratu), oliwa, 1 łyżka śmietany, 2 kromki paryskiej bułki, tarty ser (najlepiej parmezan), sól, pieprz, ziarna kminku, majeranek.
Ziemniaki i marchew kroimy w drobną kostkę, po wypłukaniu odsączamy na sicie. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, często mieszając, aż nabierze jasnozłotej barwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, odsączone ziemniaki i marchew - przez 2 min razem zasmażamy. Przekładamy do naczynia z rosołem, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż składniki będą miękkie. Zupę przecieramy przez ostre sito lub miksujemy, rozlewamy do kokilek, podajemy z ułożoną na wierzchu zrumienioną grzanką posypaną obficie serem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu