Zrazy z mielonego mięsa i grzybów wg pani Rejentowej
(Przepis na 6 porcji)
0,5 kg mielonego mięsa (może być kilka gatunków), 2 szklanki (z czubem) świeżych grzybów wcześniej oczyszczonych i rozdrobnionych, 1 cebula, 1 jajko, 1 surowe białko, sól, pieprz, szczypta (czubek noża) mielonej, ostrej papryki, mąka krupczatka do panierowania, 6 dorodnych kapeluszy świeżych grzybów (borowiki, kozaki lub podgrzybki), 1 szklanka utartego żółtego sera, 1 szklanka kwaskowej śmietany kremowej, olej.
Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmażamy rozdrobnioną cebulę, dodajemy posiekane grzyby, zasmażamy razem przez 2 min., często mieszając. Odstawiamy do przechłodzenia.
Mielone mięso przepuszczamy ponownie przez maszynkę razem z zasmażoną cebulą i grzybami, do masy dodajemy jajko, białko, przyprawiamy do smaku, formujemy 6 zgrabnych, płaskich zrazików, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut.
Umyte, obsuszone kapelusze nacinamy na brzegach „w różyczkę”, oprószamy delikatnie solą wymieszaną z przyprawami (najlepiej przez sitko), lekko spłaszczamy, przygniatając deseczką z obciążeniem - odstawiamy w chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy zraziki z obu stron. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu smażymy przygotowane kapelusze, rumieniąc na niewielkim ogniu z obu stron. Każdy zrazik przykrywamy usmażonym grzybem, zalewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, polewamy śmietaną wymieszaną z serem i wstawiamy na 15-20 min. do nagrzanego do 160o C piekarnika. Podajemy - gdy wierzch lekko się zrumieni - z ziemniakami i zieloną sałatą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Legumina z dyni - przepis z kuchni staropolskiej
(Przepis na 4 porcje)
0,5 kg dorodnej dyni (waga po odrzuceniu skóry i miąższu z pestkami), 1 czubata łyżka masła, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 0,5 szklanki migdałów wcześniej sparzonych, obranych z łupek i drobno posiekanych, 2 duże łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 kieliszek naturalnego soku z pomarańczy, 0,5 szklanki kaszy manny lub drobnej kaszki krakowskiej, tłuszcz do wysmarowania formy do zapiekania.
Pokrojoną w kostkę dynię rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy miękka, przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy roztopione, chłodne masło, migdały, skórkę, sok pomarańczowy i kaszkę. Składniki ucieramy z dynią na jednolitą masę, dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko razem łączymy i od razu przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 160-170o C piekarnika na 40 min. lub nieco dłużej. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Legumina jest gotowa, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy gorącą, kto lubi może porcje leguminy polać sokiem.
Rada: Przecieru z ugotowanej dyni powinny być 2 szklanki.