Przepis na 2 porcje
1 szklanka „z czubem” bardzo cienko poszatkowanej białej kapusty (z liści należy wyciąć wszystkie zgrubienia), 1/2 szklanki utartej na drobnej jarzynowej tarce marchwi, 1 duże utarte jabłko (wcześniej obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), sok z cytryny, cukier, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka majonezu, sól, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, zielenina.
Poszatkowaną kapustę oprószamy lekko solą, odstawiamy na godzinę, by puściła sok, przekładamy na gęste sito lub na ściereczkę, lekko odciskamy, wykładamy na salaterkę. Utarte jabłko kropimy sokiem z cytryny,
by nie ściemniało, łączymy z utartą marchwią i kapustą. Surówkę doprawiamy cukrem, solą, sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę - odstawiamy.
Usmażone placki ziemniaczane rozkładamy na wygrzane talerze, każdy placek przykrywamy surówką, podajemy zaraz po przygotowaniu z filiżanką rosołu lub przecieranej jarzynowej zupy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu