Przepis na 2 średniej wielkości podłużne formy babowe
3 szklanki „z czubem” mąki krupczatki lub nieco więcej, tzn. tyle, ile ciasto wchłonie, 1 szklanka „z czubem” cukru, 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej, 3 jajka, 1 szklanka płynnego miodu, 1/2 kostki (12, 5 dag) masła lub masła roślinnego, 1 duża łyżeczka (do herbaty) sody oczyszczonej, sól, 2 szklanki (łącznie) posiekanych bakalii, 2 łyżki ciepłego mleka, tłuszcz do wysmarowania formy, 1 łyżka utłuczonych w moździerzu przypraw: goździki, cynamon, kardamon, ziele angielskie.
W ciepłym mleku rozprowadzamy sodę, odstawiamy. Z połowy cukru przyrządzamy karmel, zalewamy go połową szklanki wody (schładzamy).
Miód i masło wkładamy do rondla i - cały czas mieszając - podgrzewamy, aż składniki się połączą, odstawiamy do schłodzenia. Formy do ciasta smarujemy obficie tłuszczem i trzymamy w chłodnym
miejscu. W makutrze rozcieramy śmietanę z pozostałym cukrem, dodając po jednym jajku, cały czas mieszając, wlewamy sodę, masło z miodem i karmel, solimy (1/2 łyżeczki). Gdy składniki się połączą, wsypujemy
przesianą przez sito mąkę i przyprawy i wyrabiamy ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy łyżkę lub dwie mąki, pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie. Ciasto rozkładamy w foremkach, w równej ilości, odstawiamy
na 30 min, by mogło „wypocząć”. Wstawiamy do wygrzanego, ale nie gorącego piekarnika (nastawionego na 150ºC) i pieczemy godzinę lub nieco dłużej (czas zależy od wysokości ciasta), pilnując,
by było dobrze wypieczone. Pozostawiamy w piekarniku do lekkiego schłodzenia i dopiero wówczas wykładamy na deskę. Już zimne ciasto można polać czekoladą, zawinąć w folię i przechować.
Pomóż w rozwoju naszego portalu