Przepis na 2 porcje
1 dorodne, aromatyczne, kruche jabłko, 2 łyżki naturalnego twarożku, 1 płaska łyżeczka nasion słonecznika, sok z cytryny, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka jogurtu o smaku naturalnym, domowe konfitury (z wiśni, aronii lub smażone czerwone borówki z jabłkami i gruszkami), herbatniki.
Z jabłka usuwamy (najlepiej ściąć nożem) szczyt owocu i szypułkę, ostrą łyżeczką drążymy środek, wyjmując miąższ w taki sposób, by przy skórce pozostała warstwa nie grubsza niż 1 cm. Wydrążony miąższ i wnętrze jabłka kropimy sokiem z cytryny, miąższ drobno siekamy, łączymy z serkiem, dodajemy nasiona słonecznika, miód, jogurt i nadziewamy wnętrze jabłka. Owoc wstawiamy do lodówki na godzinę (można na krócej). Przed podaniem kroimy jabłko na połowę, układamy na talerzyku nadzieniem do góry, obok kładziemy porcję konfitur i herbatniki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu