Przepis na 2 porcje
1/2 paczki (12,5 dag) mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, sól, pieprz, duża szczypta lubianej przyprawy ziołowej, oliwa lub olej, mąka do panierowania.
Sos: 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchew, 3 dorodne pomidory lub puszka pomidorów bez skóry w naturalnym soku, sól, pieprz, cukier, musztarda, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna czarnego pieprzu, mały kawałek liścia laurowego, oliwa lub olej.
Mięso rozcieramy z jajkiem i przyprawami, formujemy 4 zgrabne pulpety, oprószamy mąką, odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany czosnek i utartą na tarce z małymi otworami marchew. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy obrane ze skórki pomidory lub pomidory z puszki, przyprawy i prużymy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos staje się zbyt gęsty, podlewamy niewielką ilością wywaru z warzyw lub soku pomidorowego.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy, rumieniąc ze wszystkich stron, przygotowane pulpety, gotowe przekładamy wraz z tłuszczem, w którym się smażyły, do sosu i całość trzymamy na niewielkim ogniu przez 7-10 min - w tym czasie powinny się dobrze połączyć smaki.
Podajemy do grubego makaronu, do klusek kładzionych z półfrancuskiego ciasta lub ugotowanego na sypko ryżu.
Rada: Pulpety możemy przechować do następnego dnia, przed podaniem podgrzewamy je w wodnej kąpieli. Gdy sos za bardzo zgęstnieje, rozprowadzamy go do właściwej konsystencji gorącym rosołem lub wywarem z warzyw.
Pomóż w rozwoju naszego portalu