Przepis na 1 porcję
2 średniej wielkości surowe ziemniaki, 1 jajko, 1 kopiasta łyżka drobno posiekanej cebuli, 1 płaska łyżeczka mąki krupczatki, 1 łyżka pasty lub koncentratu pomidorowego, szczypta soli, 2 łyżki oliwy lub oleju, tłuszcz do wysmarowania kokilki.
Oliwę wlewamy do rondelka, podgrzewamy - powinna być gorąca. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce z dużymi otworami bezpośrednio do miseczki z zimną wodą, płuczemy, przelewamy na sito, odsączamy, a gdy trzeba - dosuszamy w ściereczce, rozkładamy na spodzie kokilki, całość lekko oprószamy solą.
Jajko ubijamy z mąką - powinno się spienić i utworzyć jednolitą masę, dodajemy posiekaną cebulę, gorącą oliwę, mieszamy. Powstały sos wylewamy na ziemniaki, wierzch delikatnie solimy, smarujemy pastą pomidorową i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika. Zapiekamy przez 30 min lub nieco dłużej - czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z dodatkiem kwaszonego ogórka lub sezonowej, pikantnej surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu