Reklama

Z naszej kuchni

Jarmuż

Najczęściej używany do przybierania półmisków - a szkoda! To niezwykle cenne, wręcz przepełnione witaminami i solami mineralnymi warzywo powinno od czasu do czasu gościć na naszych stołach. Po pierwszych przymrozkach jego liście tracą charakterystyczną goryczkę, wzrasta w nich zawartość białka i cukru, dzięki czemu są doskonałym surowcem do przygotowywania smacznych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jarmuż zapiekany pod beszamelem

Przepis na 4 porcje

50 dag liści jarmużu (waga po obraniu zgrubień i żyłek), 25 dag mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta przyprawy oregano, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 1 szklanka utartego żółtego sera.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, sól i biały pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy.

Reklama

Obrane liście jarmużu zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy, gotujemy pod przykryciem 5 min, cedzimy i odstawiamy do wychłodzenia. Zimny - siekamy niezbyt drobno.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso oraz wszystkie przyprawy i nadal zasmażamy przez 10 min.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, a tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek. Zestawiamy z ognia. Jajka roztrzepujemy w kubeczku, dodajemy dwie łyżki gorącej wody, dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i doprawiamy do smaku.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką, na spód dajemy przygotowane mięso, na wyrównaną powierzchnię nakładamy jarmuż wymieszany z utartym serem, całość zalewamy sosem i posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 180°C przez pół godz. Podajemy 15 min po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem chrupiących frytek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Żeberka w jarzynce z jarmużu

Przepis na 4 porcje

1 kg liści jarmużu (waga po obraniu zgrubień i żyłek), 4 cebule, 80 dag żeberek, 2 łyżki oleju, 4 goździki, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, szczypta cukru.

Liście jarmużu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 min, cedzimy. Po przechłodzeniu siekamy niezbyt drobno.
Na tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy jarmuż, przyprawy (pieprz, sól, cukier) i smażymy razem 2 min.
Do każdej wytartej wilgotną ściereczką porcji żeberek wciskamy goździk. Mięso wkładamy do naczynia z jarmużem, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. pół godz. (mięso powinno być miękkie).
Mąkę rumienimy na suchej patelni, łączymy z łyżką wody i dodajemy do jarmużu. Całość doprawiamy do smaku łagodną musztardą i, gdy trzeba, solą i pieprzem. Podajemy do ziemniaków smażonych, purée lub ziemniaczanych krokietów.

Podziel się:

Oceń:

2005-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Tradycja święcenia soli, chleba i wody od św. Agaty

św. Agata

TD

św. Agata

W wielu kościołach katolickich w Beskidach święci się dziś sól, chleb i wodę na pamiątkę wspomnienia św. Agaty. W tradycji ludowej przetrwał tu kult dziewicy i męczennicy z Katanii na Sycylii jako patronki od ognia.

Więcej ...

Papież: umiejmy oczekiwać na spełnienie Bożych obietnic

2025-02-05 09:24

PAP/EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

„Prośmy Pana o łaskę, abyśmy potrafili oczekiwać na spełnienie wszystkich Jego obietnic i aby pomógł nam przyjąć w naszym życiu obecność Maryi” - zachęcił Ojciec Święty podczas dzisiejszej audiencji ogólnej. Tematem jego katechezy było Nawiedzenie przez Maryję św. Elżbiety i jej kantyk Magnificat. Z powodu przeziębienia papież poprosił o odczytanie przygotowanego tekstu jednego ze swoich współpracowników.

Więcej ...

Porządkowanie zbiorów

2025-02-05 11:36

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Archiwum Diecezji Sandomierskiej w 2024 r. już po raz szósty podjęło działania mające na celu porządkowanie swojego zasobu archiwalnego.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Co chleb, sól i woda mają wspólnego ze św. Agatą?

Kościół

Co chleb, sól i woda mają wspólnego ze św. Agatą?

Nowenna do Matki Bożej z Lourdes

Wiara

Nowenna do Matki Bożej z Lourdes

Św. Agata, dziewica i męczennica

Św. Agata, dziewica i męczennica

Panie, również wiara jest Twoją łaską

Wiara

Panie, również wiara jest Twoją łaską

Proroctwa bł. Bronisława Markiewicza dotyczące Polaków

Wiara

Proroctwa bł. Bronisława Markiewicza dotyczące Polaków

Proboszcz jednej z parafii podaje do wiadomości...

Kościół

Proboszcz jednej z parafii podaje do wiadomości...

Gromnica - świeca nieco zapomniana

Rok liturgiczny

Gromnica - świeca nieco zapomniana

Pod Toruniem stanie największy pomnik Matki Bożej na...

Kościół

Pod Toruniem stanie największy pomnik Matki Bożej na...

Święta na trudne czasy

Święci i błogosławieni

Święta na trudne czasy