Składniki:
1 kg twardych gruszek, 25 dkg cukru, 1 lub 3 szklanki octu, kilka goździków, kawałek laski cynamonu
Wykonanie:
Gruszki obrać, podzielić na połówki, wydrążyć gniazda. Tak przygotowane zalać octem i zasypać cukrem. Zostawić na noc. W tym czasie powinny puścić sok. Rano odlać syrop (gdyby soku było mało, można dodać szklankę przegotowanej wody), dodać kilka goździków, kawałek laski cynamonu i zagotować. Na gotujący syrop wrzucić gruszki. Pogotować kilka minut. Pozostawić w płynie do ostygnięcia, przenieść do chłodnego pomieszczenia. Następnego dnia zlać syrop i zagotować. Na wrzący syrop wrzucić gruszki. Gotować na wolnym ogniu ponad godzinę. Gorące wkładać do wyparzonych słoików i zakręcać.
Pomóż w rozwoju naszego portalu