SKŁADNIKI:
1 kg mąki, 35 dkg cukru, 25 dkg miodu (może być sztuczny), 15 dkg tłuszczu (10 dkg margaryny, 5 dkg smalcu), 4 całe jajka, 1,5 dkg amoniaku, 0,5 dkg sody oczyszczonej, 1/4 szklanki śmietany, 1 dkg cynamonu i zmielonych goździków.
WYKONANIE:
Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki włożyć do dużego garnka i podgrzewać. 10 dkg cukru upalić na karmel i wylać do masy. Wszystko zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić ze śmietaną i powoli wlewać do przestudzonej masy, cały czas mieszając, żeby się nie zwarzyło. Dodać sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszać bardzo energicznie, żeby nie wykipiało. Na miskę wsypać mąkę. Na mąkę wylać masę i wyrabiać. Na drugi dzień (masa może stać tydzień, a nawet miesiąc) ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać na blaszce i piec w temp. 200 ºC. Przestudzone ciasteczka można polukrować. Przechowywać w pudełkach.
Z masy piernikowej można też upiec placek na blaszce. Na drugi dzień trzeba zawinąć go w wilgotną ściereczkę, by skruszał. Następnie przekroić, przełożyć masą kajmakową i powidłami śliwkowymi. Z wierzchu polać polewą czekoladową.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Masa kajmakowa
SKŁADNIKI:
1,5 l mleka, 75 dkg cukru, trochę cukru wanilinowego, 1,5 kostki margaryny.
WYKONANIE:
Mleko, cukier i cukier wanilinowy gotować w garnku przez godzinę. Dodać 1,5 kostki margaryny i gotować jeszcze przez godzinę (należy uważać, żeby się nie przypaliło), aż zacznie gęstnieć. Gotową masę wylać na miskę, zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień jeszcze utrzeć pałką.
Zebrała Jolanta Marszałek