Jednym z najbardziej popularnych i pospolitych dziś warzyw jest marchew. Ta, którą dziś znamy, o kolorze pomarańczowym, różni się od pierwotnej swojej formy, która była cienka, łykowata i biała. Dopiero w XVII wieku w Holandii, a następnie w Japonii wyselekcjonowano marchew, jaką dziś znamy.
Marchew wysiewa się wczesną wiosną, gdy tylko zniknie śnieg z pól. Marchew nie lubi gleby zaskorupiałej i zakwaszonej oraz podlewania w okresie intensywnego wzrostu - może ono powodować jej pękanie.
Marchew bogata jest w wiele składników mineralnych, w tym w potas, sód, wapń, fosfor, siarkę i magnez. Bogata jest również w żelazo, mangan, miedź, cynk i kobalt. Zawiera też karoten oraz witaminy E, B1, B2, B3, B6, C, a także kwas foliowy, biotynę i pektyny.
W lecznictwie marchew, a zwłaszcza sok z niej, opóźnia proces starzenia, zapobiega gniciu pokarmów w jelitach, ogranicza powstawanie gazów.
Sok z marchwi pobudza rozwój psychofizyczny i zwiększa odporność organizmu na choroby infekcyjne, reguluje zaburzenia żołądka i układu trawiennego. Dlatego zaleca się go w żywieniu dzieci.
Papka z marchwi stosowana była dawniej w schorzeniach skórnych, na owrzodzenia, egzemy i liszaje. Regularne picie soku z marchwi zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych, usuwa zapalenie zatok, leczy nadczynność tarczycy. Sok z marchwi zalecany jest przy stwardnieniu tętnic i chorobie wieńcowej z objawami dusznicy.
Świeży sok z marchwi zmieszany z mlekiem jest znakomitym napojem dla ludzi starszych, ponieważ odświeża i ożywia cały organizm.
Warto jednak pamiętać, by kupować marchew, która wyhodowana została daleko od terenów przemysłowych, bez pomocy środków chemicznych, na nawozie naturalnym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu