zmartwychwstanka, z domu zakonnego w Częstochowie proponuje na święta tradycyjny polski mazurek. Można przygotować go wcześniej, bowiem najlepiej smakuje po kilku dniach.
Składniki:
25 dag mąki, 25 dag masła, 25 dag cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek rumowy lub arakowy, 20 dag lub więcej - według uznania - bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone morele i daktyle), 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Na koniec dodać aromat, bakalie wymieszane z tartą bułką (żeby nie opadły na dno) i pianę z ubitych białek. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku 25 min. w temp. 180ºC. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu