Składniki:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 kostka masła lub margaryny, 1 przyprawa do piernika, 4 łyżki miodu, 2 łyżki kakao, 1 słoiczek dżemu z truskawek lub śliwek, 1 1/2 łyżeczki sody, bakalie: orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło, cukier, miód. Zdjąć z ognia, przestudzić i dodawać resztę składników - jajka, mąkę, sodę, kakao, dżem, bakalie - ciągle mieszając. Foremkę w kształcie serca wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto, posypać z wierzchu bakaliami. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu