nazaretanka z domu zakonnego w Częstochowie, poleca wyśmienite kotleciki z kapusty. Można je przygotować np. na piątkowy obiad, zwłaszcza latem, gdy jest młoda kapusta.
Składniki na 4 osoby:
80 dag kapusty białej, 2-3 cebule, 1 szklanka mleka, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 jaja, 3-4 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier - do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, poszatkować (najlepiej zetrzeć grubo na tarce lub robotem kuchennym), zalać wrzącym mlekiem i dusić do miękkości pod przykryciem, często mieszając. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Wystudzoną i odsączoną kapustę wymieszać z żółtkami, cebulą, mąką, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu