nazaretanka, jest kucharką w domu zakonnym w Częstochowie, gdzie siostry prowadzą przedszkole i szeroką pomoc dla bezdomnych i ubogich. Dziś proponuje łatwe w przygotowaniu ciasto z sezonowymi owocami.
Składniki:
2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 1 margaryna (25 dag), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 dag świeżych owoców sezonowych do wyboru: rabarbar (pokrojony w kostkę), truskawki, maliny, porzeczki, agrest, jagody, wiśnie (bez pestek) lub inne owoce
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką w jednym naczyniu. Wylać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Na wierzchu ułożyć owoce (mokre owoce można oprószyć bułką tartą). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku (170 -180 °C). Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu