Siostra Samuela, honoratka, przez 10 lat była na placówce w Asyżu we Włoszech (przepis ten też pochodzi z kuchni włoskiej). Obecnie gotuje w Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można przyjechać tu na rekolekcje i dni skupienia, a także zatrzymać się na kilkudniowy wypoczynek połączony np. ze zbieraniem grzybów, których w tej okolicy nie brakuje.
Składniki:
1 kg grzybów (prawdziwki, rydze lub maślaki - jakie uda się nazbierać), 1 opakowanie (330 g) gęstej śmietany 18- lub 12-procentowej, 1 duża cebula, olej do smażenia, sól, pieprz, majeranek (szczypta), 1 opakowanie makaronu kokardki, ser parmezan
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na oleju. Dodać grzyby, osolić, wymieszać i dusić w przykrytym rondlu na wolnym ogniu ok. 30 min. Gdy zmiękną, dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i jeszcze chwilę dusić. Makaron kokardki ugotować na półtwardo (al dente), w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Wymieszać z sosem. Podawać posypane świeżo startym parmezanem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu