Składniki:
3-4 dag suszonych grzybów, pęczek włoszczyzny, 1 łyżka masła, 2 cebule, pieprz, sól, nać pietruszki
Wykonanie:
Grzyby umyć, następnie namoczyć na kilka godzin w ½ l wody i w tej samej wodzie ugotować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kawałki, włożyć do rondla razem z obraną i umytą cebulą, dodać połowę przewidzianej porcji masła, osolić i lekko poddusić, uważając, żeby się nie przypaliły. Następnie zalać 1 litrem wrzącej wody i gotować ok. 30 min. Otrzymany wywar połączyć z wywarem z grzybów. Odcedzone grzyby pokrajać w drobne paski i wrzucić do zupy, a warzywa wykorzystać np. do przyrządzenia sałatki. Zupę grzybową przyprawić do smaku solą i pieprzem, wzbogacić dodatkiem masła i naci pietruszki. Podawać z łazankami, makaronem lub kaszą jęczmienną. Można ją również podprawić śmietaną (½ szklanki) z mąką (½ łyżki).
Przepisy z franciszkańskiej kuchni w Kazimierzu Dolnym zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu