Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca pyszne danie, które można przygotować na obiad lub na kolację.
Składniki:
50 dag filetów z kurczaka lub indyka, 3 jajka, 3-4 łyżki mąki, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta, ½ łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego i naturalnego, sól
Wykonanie:
Filet z kurczaka oczyścić ze skórek i tłuszczu, pokroić w kostkę (drobno), posypać vegetą, pieprzem ziołowym i naturalnym, ew. odrobinę posolić i odstawić na godzinę. Przygotować ciasto. Jajka lekko roztrzepać, dodawać po łyżce mąki, mieszać, żeby ciasto było gładkie (średnio gęste jak na naleśniki). Dodać majonez i wymieszać ciasto z kurczakiem. Na patelni rozgrzać olej, kłaść małe porcje jak kotlety mielone i smażyć na złoty kolor. Podawać z żurawiną, ketchupem lub surówką.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu