Siostra Samuella, honoratka, gotuje w Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy.
Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść tylko na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.
Składniki:
1 kg mąki pszennej, 3 szklanki mąki żytniej, 5 szklanek otrąb pszennych, 4 szklanki przegotowanej, letniej wody, 10 dkg drożdży, 1 płaska łyżka soli, 1 płaska łyżka cukru, do smaku kminek, nasiona słonecznika lub siemię lniane
Wykonanie:
Z drożdży przygotować rozczyn, dodając odrobinę letniej wody, mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Mąki przesiać.
Dodać wszystkie składniki, wymieszać, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, potem jeszcze raz wyrobić i wyłożyć do 2 długich, wąskich foremek.
Piec w temperaturze 180-200o C przez ok. 60-70 min. Po wyjęciu posmarować wierzch zimną wodą, przykryć ściereczką do wystygnięcia, przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu