Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca pyszne danie, które można przygotować na obiad lub na kolację.
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych, 2 czerwone papryki, kilka zielonych i czarnych oliwek, 1 szklanka białego wina, 2 kostki bulionu z kury, 5 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso. Kostki rosołowe rozpuścić, wlać do polędwiczek, podlać winem, wrzucić paprykę, oliwki i dusić ok. 20 min. Podawać z ziemniakami, ryżem i zieloną sałatą.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu