Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce koło Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Poleca dania smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
250 ml żurku, torebka żurku w proszku, kostka rosołowa, bulion grzybowy, 2 cebulki, 50 dag pieczarek, 50 dag chudego gotowanego boczku (może być kiełbasa lub szynka), sól, pieprz, maggi, majeranek, czosnek
Wykonanie:
3-3,5 l wody zagotować, dodać kostkę rosołową i bulion grzybowy oraz żurek ze słoika. Zagotować, podprawić żurkiem z torebki. Następnie dodać usmażone pieczarki, cebulkę oraz boczek pokrojony w kostkę. Przyprawić do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem i chlebem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu