Siostra Olga, nazaretanka, współpracowała z naszą redakcją, gdy była w domu zakonnym w Częstochowie. Teraz przebywa na misjach na Ukrainie.
Składniki:
2-3 pory
2 strąki papryki
(może być marynowana)
2 pomidory
olej słonecznikowy
sól
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć.
Z porów odciąć korzonki, jasne części pokroić w talarki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, i pokroić w cienkie paseczki, pomidory - w plasterki.
Wszystko połączyć, posolić, skropić olejem i wymieszać.
Podawać do ryb i potraw jarskich.
Por ma dużą wartość odżywczą, bowiem zawiera duże ilości soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu oraz witamin.
Spożywany jest jako warzywo przyprawowe i w mniejszym stopniu jako potrawa.
Zebrała Jolanta Marszałek