S. Alina ze Zgromadzenia św. Marii Magdaleny od Pokuty prowadzi kuchnię w Wyższym Seminarium Duchownym Diecezji Legnickiej. Doświadczenia kulinarne zdobywała, przebywając kilka lat w domu zakonnym w Niemczech. Obecnie mieszka w klasztorze w Legnicy.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
kilka ogórków kiszonych
1 łyżka ostrej musztardy
5 łyżek oleju
2 łyżki winnego octu
pęczek szczypiorku
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej), obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Ogórki kiszone również pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.
Wszystko przełożyć do salaterki.
Połączyć olej, ocet winny, musztardę, pieprz i sól.
Polać sałatkę i dobrze wymieszać. Danie najlepiej przygotować
3-5 godzin przed podaniem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu