Składniki:
1 kg zmielonego białego sera (musi być bez grudek)
8 dużych jaj (małych 10)
8 płaskich łyżek cukru
3 szklanki mąki (jeżeli ser jest mokry, trzeba dać 1 szklanki więcej)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka spirytusu
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodawać ser i przesianą mąkę.
Na końcu dodać sodę i spirytus (ewentualnie ocet). Gotowe ciasto zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Rozwałkować na grubość 2 cm. Wykrawać duże kółka, a w środku mały otworek.
Smażyć na głębokim oleju z obu stron na rumiano. Wykładać na półmisek z papierową serwetką. Gdy wsiąknie tłuszcz, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są świeże.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu