Składniki:
3 szklanki mąki,
kostka masła,
1 jajko,
3 żółtka,
10 dag cukru pudru,
pół szklanki śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
tabliczka gorzkiej czekolady
do dekoracji: orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, kolorowe wiórki kokosowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto.
Schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i nakłuć widelcem.
Brzegi wylepić na wysokość 2 cm. Piec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor ok. 20 min.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Następnie polać roztopioną czekoladą i przybrać według uznania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu