Masa budyniowa:
1 l mleka, 10 paczek dobrych herbatników, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, cukier wanilinowy
Do 1,5 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko - wszystko roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem roztrzepane jajko z mąką i budyniem, stale mieszając. Ugotować budyń i wystudzić.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Masa cappuccino:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 szkl. mleka, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 łyżki mąki pszennej, ½ szkl. cukru, cukier wanilinowy, 5 łyżek kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym, ½ kostki masła
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier wanilinowy wymieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając (można dodać kwasku cytrynowego). Puszkę skondensowanego mleka słodzonego gotować przez 2,5 godz. Przestudzić. Spód blachy wyłożyć papierem, a następnie układać warstwy: herbatniki - ostudzona masa budyniowa - herbatniki - karmel z mleka słodzonego - herbatniki - masa cappuccino. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałów.