Poniżej podajemy zalecenia wydane przez Ministerstwo Zdrowia i Państwowy Inspektorat Sanitarny:
Żywność
Nie jedz produktów, które zostały zalane, zawilgocone, a nie są hermetycznie zapakowane. Mają zmieniony zapach, konsystencję, barwę, widać na nich pleśń, pachną stęchlizną. Nie jedz żywności, która ma „dziwny” chemiczny smak, zawartości konserw z wydętymi wieczkami. Nie jedz żywności pozbawionej etykiet - bo może to wcale nie żywność, ale trujące oleje mineralne czy zaprawione zboże siewne. Nie wolno jeść żywności z miejsc brudnych ani niewiadomego pochodzenia. Dotyczy to zwłaszcza mięsa, którego nie zbadano, i jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie nie chroni przed zatruciem.
Chroń żywność przed zepsuciem. Jeśli to możliwe, mięso, wędliny i gotowe potrawy trzymaj w miejscach chłodnych. Jedzenie należy trzymać w szczelnych opakowaniach, przykryte, w miejscu, gdzie nie ma środków chemicznych, np. nawozów. Chroń żywność przed szkodnikami i gryzoniami. W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i podobnych objawów zatrucia pokarmowego - natychmiast należy zgłosić się do lekarza. Nie wolno czekać!
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Woda do picia
Fala powodziowa przyniosła ze sobą rozmaite zanieczyszczenia, często groźne dla człowieka. Woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia! Trzeba studnie najpierw odkazić i oczyścić, a potem czerpać z nich wodę. W przypadku studni kopanej należy najpierw oczyścić jej dno ze szlamu i nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i zastąpić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku (grubość ok. 10 cm). Koniecznie trzeba też oczyścić cembrowinę, zabetonować ubytki i szpary. Dezynfekcję trzeba przeprowadzać we wszystkich studniach, i za każdym razem, gdy coś w nich robimy. W urzędach gminy, a także u sołtysów powinny być rozprowadzane przez Inspektorat Sanitarny ulotki, w których znajdziemy dokładne instrukcje, ile środka dezynfekującego należy wsypać do jakiej studni. Inaczej odkaża się studnie kopane, a inaczej wiercone i abisyńskie.
Każdą wodę używaną do picia należy bezwzględnie odkażać. Prawdopodobnie w wodzie znajdują się zarazki chorób zakaźnych przewodu pokarmowego. Wodę można odkażać na kilka sposobów. Najprostszym jest jej gotowanie. Można ją dezynfekować przy pomocy specjalnych preparatów, dokładnie według wskazówek na opakowaniu.
Uwaga! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych, które mogą wywołać np. sinicę u niemowląt. Dlatego kobiety ciężarne i niemowlęta powinny korzystać z wody badanej, najlepiej butelkowanej, pewnej.
Choroby zakaźne lubią powódź
W wodzie pełno jest w tej chwili zarazków groźnych chorób - w tym duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W ziemi, w chłodnych i wilgotnych pomieszczeniach zarazki te przetrwają nawet kilka tygodni. Sposób na ich pozbycie się można znaleźć w ulotkach sanepidu, rozprowadzanych na terenach powodziowych. Podstawowe działania to: odkażanie studni i innych ujęć wody, dokładne sprzątanie przy użyciu chemicznych środków domów i zabudowań, zwłaszcza tych, w których przebywają dzieci i ludzie starsi lub gdzie przechowuje się żywność. Osuszyć i odkazić należy zwłaszcza toalety i inne urządzenia sanitarne.
Bezwzględne zalecenia dotyczą mycia owoców i warzyw. Do mycia zębów należy używać tylko wody przegotowanej. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie mieszać ich z produktami gotowymi do spożycia. Ręce trzeba myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc paznokcie po każdej wizycie w toalecie, oporządzaniu zwierząt, czyszczeniu warzyw, jaj czy mięsa.
W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych przeciwko durowi brzusznemu trzeba natychmiast zgłosić się do punktu szczepień.