Składniki:
40 dag buraków, 2 cebule, 2-3 ogórki kwaszone, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 łyżek oleju, 1,5 łyżki musztardy, sól, cukier
Wykonanie:
Buraki umyć, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę. Ogórki cienko obrać, pokroić w drobne paski, wymieszać z burakami. Dodać drobno posiekaną cebulę. Musztardę rozetrzeć z olejem, gdy powstanie jednolita masa, przyprawić solą i cukrem. Zaprawę dodać do pokrojonych warzyw, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać natką pietruszki wymieszaną ze szczypiorkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu