Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
cebula: 0,5 białej i 0,5 czerwonej
2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań smakowych)
5-7 świeżych pomidorów (poza sezonem - pomidory konserwowane)
przecier pomidorowy - do smaku
0,25 szklanki oliwy z oliwek
oregano, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały, sól, koper, mięta, bazylia świeża, cytryna
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ziarno soczewicy, czosnek i smażyć ok. 5 min. Należy uważać, żeby składniki się nie przypaliły.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dusić z soczewicą. Następnie zalać wodą (ok. 2,5 l), dodać koncentrat, przyprawy, zioła. Gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny. Zupę można udekorować listkiem świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu