Wielki Post jest czasem wyciszenia i umartwienia nie tylko ducha, ale też ciała. Dziś, w nieustannym pośpiechu, często się o tym zapomina. W dawnej Polsce post wiązał się z wieloma zwyczajami. Przed Środą Popielcową gospodynie wyparzały wszystkie naczynia kuchenne, szorowały je popiołem, aby potrawy postne nie miały kontaktu z tłuszczem. Gospodynie troszczyły się też, by domownicy odczuwali nieustannie głód. W poniedziałki, środy i piątki nie jedzono potraw mięsnych, a w niektórych rejonach w środy i piątki nie spożywano też żadnych potraw na gorąco. Po II wojnie światowej wiele z tych tradycji zarzucono. Nieraz trudno o oryginalne postne dania w naszym jadłospisie, dlatego chcielibyśmy zaproponować je naszym Czytelnikom. Przepis na placki św. Franciszka poleca ks. Tadeusz Sochan z Górecka Kościelnego.
½ kg mąki
½ szklanki rodzynek albo drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka zmielonych owoców jałowca
mleko lub woda
Wykonanie:
Wszystko wymieszać, zagnieść na mleku lub wodzie i formować placki o grubości 2 cm. Piec na rozgrzanej blasze albo na patelni (bez tłuszczu). Podawać z gorącym mlekiem, owocową herbatą czy innym napojem.
Św. Franciszek dla umartwienia ulubione placki posypywał popiołem z drewna, co też dobrze wpływało na pracę żołądka. Uwaga! Placki pomysłu św. Franciszka bracia spożywali w dni postne i pokutne. Warto spróbować! Smacznego!
27 czerwca nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Dlaczego?
2025-06-26 06:37
PAP
Adobe Stock
W związku z uroczystością Najświętszego Serca Pana Jezusa przypadającą w Kościele katolickim w piątek 27 czerwca katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.
Założył jedną z największych instytucji kościelnych, której misją jest pokazywanie ludziom, jak mogą spotkać się z Bogiem w ich życiu zawodowym i prywatnym.
Odznaczenie jest wyrazem uznania za wybitne zasługi na rzecz rozwoju muzyki sakralnej, a także za osiągnięcia w pracy naukowej oraz działalności organizacyjnej i społecznej.